aniza & zamir

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, December 19, 2010

Sambung cuti ..

Sepatutnya kena bertugas 20hb disember 2010. Tiba-tiba kerani sekolah telefon bagi khabar gembira plak.

" Cikgu , ni ada pesanan dr PK kanan, dia suruh cikgu datang 27 hb disember dan tunggu depan bilik gerakan."

" Ok, terima kasih cik."

Dalam kepala, bilik gerakan kat mane eh..tak sempat nak explore lagi skolah tu.

Perasaan yang biasa-biasa ini agak merisaukan saya. Biasanya tak sabar-sabar nak mengajar dan nak explore sesuatu yang baru.

Ini terlalu biasa perasaan ni. Tak imagine langsung macamana tu macamana ni.

Mungkin lebih baik macam ini . Mungkin dah tua sikit. Jadinya daya imiganasi hanya digunakan pada sesuatu perkara yang memerlukan.

Tapi agak tertanya-tanya, kena mengajar subjek apa lah ni...

Apa-apa subjek pun, kena terima jugak. Tak mungkin sama sekali pihak sekolah bagi subjek yang tak mampu kita mengajar. Contohnya suruh mengajar bahasa inggeris.Kalau bagi jugak. Cikgu kena masuk kelas intensif bahasa inggeris lah gini..hehe..

back to school (^_________^)

Tuesday, December 14, 2010

Alangkah bahagia ...

Siang tadi, saya sibuk mengemaskini main email saya. Semasa menegemaskini, saya terjumpa macam-macam email fwd , dan salah satu email yang tertarik untuk dibaca lagi adalah di bawah..

Dengan ini, saya rasa ingin berkongsi jua di sini..


Selamat membaca!


Bahagianya Kira Punya Suami Begini

Assalamualaikum...

Lebih kurang tiga minggu yang lepas saya membawa isteri ke 'Mahkota Medical Centre', dia mengadu kepada saya kepalanya pening, rasa mual dan badanya lenguh-lenguh. Saya tanya dia"mengandung kot?" Dia kata tak ada. Oleh kerana 2-3 hari macam tu saja,saya bawak dia jumpa doktor dan ternyata.... isteri saya mengandung dua bulan. Emmm saya dah agak dah.Maka bermulalah cerita baru dan haluan sejarah masa depan akan pastinya berubah lagi.

Dia akan merasa loya dengan bau yang sebelum ini senang baginya, termasuklah bau badan saya. Morning sickness yang teruk sekali bagi isteri saya.Kasihan sungguh, terbaring saja sepanjang masa. Makan tak boleh, minum tak nak, apa pun tak nak. Adakalanya isteri saya semalaman tak dapat tidur, kadang-kadang tu asyik nak tidur saja. Selesai saja solat Isyak dah masuk bilik. Pada awalnya saya tidur kat luarlah sebab dia tak boleh bau badan saya. Saya fahamlah orang mengandung memang macam tu, sekarang ni dah boleh tidur dengan saya dan saya sudah tahu macamana nak elakan insomnia yang dialaminya, iaitu dengan membaca Al-Quran sehingga isteri saya terlelap.Memang kebiasaan sebelum mengandung pun saya akan membaca Al-Quran diatas katil di sisi isteri sebelum tidur sehinggalah dia terlelap.

Sekarang saya terus membaca Al Quran disisinya sebagai ubat tidur bagi isteri dan anak dalam kandungan. Adakalanya sampai 2-3 jam.Bukan itu sahaja, saya juga sentiasa bercakap-cakap dengan janin dalam perutnya. Perkara yang mula-mula saya ceritakan padanya ialah tentang tauhid. Saya bermula dengan kitab pertama yang saya pelajari dahulu iaitu kitab 'Kasyaful Mahjub'. Mungkin ada pembaca yang berkata saya terlalu ghairah, kebarangkalian untuk janin survive masih tipis. Tapi mana ada ayah yang tak berharapan. Segarang-garang harimau pun tak makan anak, apatah lagi saya. Apa yang akan berlaku pada kemudian hari adalah diluar bidang kuasa saya. Siapa saya untuk mempersoalkanya.

Saya bercerita kepadanya tentang Allah, zat, sifat, asma, afal. Dan cerita itu kembali bercerita kepada diri saya. Ada yang menghantar email dan bertanya bagaimana mahu mensihati anak agar tidak degil. Jawapan yang mahu saya nyatakan bukan hanya untuk anak tetapi untuk sesiapa sahaja terutamanya yang mempunyai hubungan rapat dengan kita.Tak kiralah anak, isteri atau suami. Bagaimana?

1. Semasa anak atau isteri kita sedang tidur inilah waktu yang paling sesuai terutamanya diwaktu dua pertiga malam, kerana fikiran bawah sedarnya(sub conscius mind) adalah paling optimum ketika ini. Yang tidur hanyalah conscius mind (minda sedar).

2.Sentuhkan ibu jari anda ke langit-langit dan kemudian sentuhlah dengan halus ibu jari anda ke ubun - ubun orang yang ingin anda nasihati.


3. Semasa ibu jari diatas ubun-ubun selawatlah ke atas junjungan Nabi Muhamad dan bacalah surah al fatihah. Kemudian terus dengan berzikir didalam hati dan jangan putuskan zikir anda.

4. Angkat ibu jari anda,kalau boleh janganlah di putuskan zikir didalam hati dan bercakaplah dengan suara yang agak perlahan agar tidak sampai mengejutkanya. Beritahulah apa yang ingin anda beritahunya. Kebiasaannya saya akan menasihati isteri saya agar tidak selalu melewatkan solat,banyakkan berselawat, banyak bersabar.

Nasihatilah orang yang anda sayangi dengan apa sahaja nasihat yang anda inginkan. Jangan putuskan zikir anda, supaya zikir itu masuk bersama dengan nasihat anda.

5. Anda akan dapat melihat reaksi yang dia sedang menerima pernyataan anda iaitu kelopak matanya bergerak-gerak. Insyallah saya doakan diri saya dan anda berjaya dengan kaedah ini.

Pernah di zaman Imam Abu Hanifah (Hanafi An Nu'man), seseorang pernah bertanya kepada bapa Imam Abu Hanifah. "Tuan, bagaimanakah tuan mendidik Hanafi sehingga begini istimewa jadinya. Jawab bapa Imam Abu Hanifah "Aku didik Hanafi 40 tahun sebelum dia dilahirkan". Kalau didengar pernyataan ini tentu aneh bagi kita bukan. Bagaimana mungkin manusia yang belum dilahirkan sudah di didik. Namun apa yang ingin disampaikan oleh Tsabit (bapa Imam Abu Hanifah) ialah dia sendiri telah diasuh, manakala isterinya juga sudah di didik dan Hanafi sendiri sudah dididik sejak dari kandungan lagi. Saya beri anda satu logik akal, acuan yang bulat mana mungkin menghasilkan kuih segiempat. Begitu juga dengan anak dan isteri kita. Mereka adalah cermin kepada diri kita sendiri.

Saya bacakan kisah ini kepada janin yang sedang membesar dalam perut isteri saya. Saya sentiasa berdoa agar dia terus membesar dan dilindungi Allah sebagaimana Allah memelihara Imam Abu Hanifah. Saya nasihatkan dia dengan nasihat yang disuarakan oleh Luqman Al Hakim kepada anaknya. Saya bacakan kisah para rasul, para nabi,wali songo, tujuh wali melayu kepadanya. Cuma isteri saya menasihati agar suara saya tidak terlalu kuat, bimbang didengar oleh jiran, apa pula kata mereka nanti.

Dalam kepekatan malam, isteri saya sudah pun yenyak dibuai mimpi. Saya baru selesai membaca surah yasin disisi isteri hingga dia terlelap. Saya kehalaman rumah, mahu merenung langit malam, satu-satunya hobi saya semenjak kecil semenjak di rumah anak-anak yatim piatu, saya bawa hingga kini. Langit agak terang dan bersih. Saya bersandar dibangku marmar. Kalau isteri saya sihat pastinya dia menemani saya disini, kami akan bercerita tentang segala-galanya, tentang masa depan, tentang anak, tentang cinta, tentang tuhan.

Saya terus merenung langit malam, saya anak yatim piatu yang ditinggalkan ditengah padang rumput,sehingga sekarang tidak diketahui siapa ibu ayah saya. Kini saya akan menjadi ayah. Bermula dari saya akan wujud salasilah keturunan yang baru.Saya bertekad dalam hati, Insyallah jika anak ini lahir, dia tidak akan saya biarkan membesar seperti saya. Dia tidak akan saya biarkan menagih kasih dirumah kebajikan.Dia tidak akan melalui zaman pahit seperti saya. Dia tidak perlu dibohongi yang teddy bear adalah'mama'nya seperti saya. Air mata ini mengalir lagi. Mudah benar ia tumpah.Oh! janganlah tumpah lagi.Sudah terlalu banyak tertumpah.Kalau mahu tumpah biarlah ketika sujud menyembah ilahi.Pesan guruku air mata lelaki jangan ditumpahkan sia-sia.

Saya tidak mahu terus melayan perasaan,segera saya kuncikan pintu dan ke kamar tidur.Isteri saya telah pun nyenyak dibuai mimpi.Inilah 'bintang timur' dalam hidup saya.Ia sentiasa bersinar cemerlang dalam hidup saya,memberi harapan,keyakinan,kesetiaan dan cintanya kepada saya.Insyallah tidak lama lagi,akan muncul 'bintang timur kecil' dalam hidup saya.

* D A K U I M P I A N M U *
 
 
 
 
 
 
 
 

Saturday, December 11, 2010

Mari kongsi rasa

Satay kedai atap nipoh..pagi-pagi sarap makan satay..
Cupcakes yang boleh tahan rasanyer :)
  
  

Friday, November 26, 2010

Sekolah

Assalamualaikum..

Selama bersunyi sepi seketika , banyak benda telah berlaku. Yang ada perlu dikongsi dan ada yang perlu disimpan didalam peti rahsia diri sendiri.

Yang perlu dikongsi. 

Alhamdulillah, saya sudah secara rasminya sudah dilantik sebagai seorang cikgu. Ya cikgu. DC41. Guru sandaran siswazah terlatih. 

Tahun depan saya akan memulakan tugas saya di sekolah SMK Taman Klang Utama., Klang. Selangor. Hmm, dalam 20 minit dari uitm , shah alam. Itu perkiraan kasar saya. Mungkin kurang atau lebih.

Perasaan saya bila mengetahui sekolah itu adalah tempat bakal saya mencurahkan bakti. Saya bersyukur . Lama-lama, sedikit rasa takut dan gerun dengan persekitaran sekolah itu. Apa yang saya imiginasi selama ini menjadi kenyataan. Saya akan dapat pelajar-pelajar 1 malaysia. Fahamkan?

Sebelum ini,saya belum pernah mengajar pelajar-pelajar sebegitu. Untuk tidak menambahkan lagi rasa cuak itu. Saya rasa ini adalah peluang terbaik untuk saya mendapatkan pengalaman sebagai seorang guru baru. 

Guru baru dengan cabaran baru . Cabaran yang tidak pernah saya lalui selama ini. Tapi kawan-kwan saya kebanyakannya sudah melaluinya semasa waktu praktikal dahulu.

Dulu masa praktikal, saya bernasib baik dapat sekolah agama yang pelajarnya terpilih. Memang dari segi mengawal pelajar , tidak ada masalah. Cuma dari segi kandungan dan ilmu , saya perlu mantap. Namun, saya rasa , tak begitu menjadi masalah saya mengajar  di sekolah itu. 

Sekarang saya dapat skolah satu malaysia yang kemungkinan besar , saya mendapat pelajar-pelajar india adalah majoriti di dalam kelas saya. 

Ramai yang menakutkan saya dengan macam-macam CERITA... Tolonglah!..
Sepatutnya, mereka menyokong dan menasihatkan saya . Bukan menceritakan atau mereka-reka cerita....Kalau sendiri tak pernah mengajar sekolah sebegitu, jangan cepat judge and make a simple conclusion.

Dulu roomate saya mengajar indian yang siap ada geng gengsternya. Tapi dia cakap budak tu ok je dalam kelas. Cuma kalau dia tak nak belajar. Biarkan sahaja. Cikgu lain pun faham dengan pelajar sebegitu. 

Saya perlu kuat dan terus kuat. Sudah menjadi tanggungjwab saya kini untuk mencurah bakti.

Semoga Allah permudahkan segalanya nanti. Baik urusan mengajar mahupun urusan mengadaptasikan dengan persekitaran baru. 

Hidup adalah lebih bererti jika kita memberi manfaat kepada orang lain.

Hidup akan lebih bereti bila kita dapat melepasi halangan atau cabaran baru dalam kehidupan kita.Jika kita hanya merentasi cabaran biasa dalam hidup, jadilah kita manusia yang biasa. Jika kita melalui cabaran yang jarang-jarang orang melaluinya dan melaluinya dengan baik, jadilah kita manusia yang luar biasa. 

Allah tidak akan menguji hambaNya, dengan sesuatu yang tidak mampu hambanya melaluinya. Percayalah, apa yang terbentang itu dalah takdir yang terbaik buat kamu. 


Wasalam :)

Tuesday, November 16, 2010

Sedang berusaha

Bila mana sesuatu itu sudah menjadi habit kita. Sukar bagi kita untuk meninggalkan ianya dari kita.

Betul ke ?

Tak caya?

Contoh paling dekat, bila kita dah biasa solat lewat waktu, dengan automiknya, mind set kita berkata pada diri.

"Alah , awal lagi kut, kejap lagi lah solat..."

Itu contoh bagi kes solat. Kes gemar buka laman web macamana pula?
Contoh terdekat habit suka buka facebook. Buka internet je, benda pertama dibuat adalah membuka facebook. 

Saya tak kata saya surah deactivate facebook terus. Bagi saya, sekarang ini, facebook seakan keperluan. Namun melayari facebook sebijak-bijaknya adalah persoalannya. 
Mungkin, facebook boleh dibuka setiap hari, tapi dengan bersyarat pada diri sendiri!
Contohnya, hanya membuka facebook pada waktu pagi, dengan masa hanya tak lebih 15 minit. 

Semuanya kembali pada kita. Untuk berubah atau meneruskan tabiat kita.

Untuk berubah menjadi lebih baik. Bukan hanya kata-kata indah..
Namun, ianya memerlukan usaha kita kearah itu. Mungkin secara perlahan-lahan. Dan selalu memotivasikan diri sendiri untuk konsisten ke arah perubahan itu . 

Sungguh MASA tidak akan berhenti menunggu kita untuk BERUBAH! Tapi, kita yang mengejar masa untuk sentiasa berubah kearah baik dan lebih BAIK.....

Berapa banyak kita membuat perkara kebaikan dari kerosakan dalam seharian kita?

Sama-sama muhasabah diri.


malam aidiladha yang sepi :)


Salam Aidiladha



 Esok adalah Hari Raya Aidiladha. Sempena dengan itu, blog ini ingin mengucapkan selamat Hari Raya Aidiladha.

Sedikit catatan untuk semua.

Semalam, keputusan penempatan negeri untuk bakal-bakal guru telah pun diumumkan.

Alhamdulillah, saya juga telah berjaya ditempatkan di selangor sebagai negeri untuk saya berkhidmat nanti.

Tarikh taklimat adalah pada 22 November 2010 Di dewan seksyen 7, shah alam.

Nasib baik dah terbiase dgn shah alam, jadinya, no problemo untuk mencari dewan itu.

Sekian...

Saturday, November 13, 2010

Tuesday, November 9, 2010

Bila hati ini lemah




Kadangkala, Allah berikan kepada kita, apa yang kita tidak layak untuknya.
Bukan untuk kita merasa terseksa dan terpaksa. Lemah dan rasa tidak berdaya.
Tetapi Allah mahu kita naik, pada tahap yang dikehendakiNya, sehingga layak untuk kita apa yang telah diberikanNya. -hilal asyraf 2010

Saturday, November 6, 2010

Melangkah fasa demi fasa

Journey....



Tidak lama lagi konvokesyen. 30hb november 2010, adalah tarikh kovokesyen.

Perasaan. Biasa dan bersyukur.

Tak sangka plak, akhirnya dah habis belajar dan dah nak kovo.

Dulu masa sekolah rendah mahupun masa sekolah menengah. Selalu DENGAR  atau tulis ayat macam ini

"Semoga berjaya ke MENARA GADING"

"Semoga berjaya masuk ke Universiti"

"Akan ku jejak ke menara gading .."

Macam-macam ayat lagilah. Semuanya terarah pada belajar rajin-rajin , pandai-pandai, sampai berjaya.

Bila menyorot kembali zaman sekolah. Ada jatuh bangun jugak. Ada suka ada duka. Ada gelak dan pasti ada jua menangis.

Saya bukan budak cemerlang yang dapat straight A utk semua peperiksaan besar.
Tapi saya pelajar yang tak cepat mudah putus asa.

Usaha sangat penting . Tak lupa pada doa dan tawakal.

Dulu masa belajar. Sungguh bermotivasi. Memang tak dinafikan ada jugak masa tak bermotivasi. Selepas  habis belajar, baru saya sedar yang saya boleh tahan bermotivasi.

Bukan nak angkat bakul. Cuma nak jadikan hari-hari akan datang, bermotivasi jua.

Bukan senang, nak pergi ke kelas . Jarang ponteng kelas.Ada semester tu tak pernah ponteng kelas.

Bukan senang, hampir tiap-tiap hari stdi week, kaki ini melangkah constantly ke perpustakaan.Pagi-pagi dah bangun , bersiap-siap ke perpustakaan. Bila petang baru balik.

Selepas ini, satu fasa akan saya jejaki. Ianya fasa pekerjaan. Ya fasa pekerjaan yang penuh cabaran. Yang menuntut diri ini untuk bermotivasi dan sentiasa mempersiapkan diri dengan ilmu. Tambahan lagi, saya bakal seorang guru. Hari demi hari, cabaran akan bertambah.

FITRAH-Hidup yang berpasangan..sehinggakan haiwan pun mahupun berpasangan..(rabbit depan fakulti-final sem)

Selain itu, mungkin selepas fasa pekerjaan saya jejaki, mungkin dalam masa yang sama fasa alam rumahtangga akan saya jejaki jua. 2 fasa ini  bukan boleh dipandang sebelah mata. Namun ianya memerlukan kesabaran dan ketabahan.

Sebelum menjejaki kedua-dua alam ini. Saya mengingatkan diri saya sendiri, agar tidak mudah rasa bahagia dengan apa yang lalui nanti.

saya dan kawan baik saya..sekarang kat upm. Nama dia Shabani :)
Namun, bila bahagia itu datang, bukan masalah untuk saya menikmatinya. Tapi hendaklah mengingatkan pada diri, kebahagiaan itu bukan selama-lamanya.

Pastinya, hujan dan ribut akan sertainya.  Oleh itu, persediaan untuk menghadapinya adalah lebih baik daripada asyik memikirkan kebahagian-kebahagian itu.

Ini kerana, kadang-kadang bila seseorang itu asyik dibuai seronok dan bahagia, dan tiba-tiba badai datang. Mereka seperti tidak bersedia dan cepat lumpuh.

Bilamana kita dapat mengharungi ujian-ujian itu dengan cara yang baik, pastinya muncullah kembali KEBAHAGIAAN ITU.


Ini jalan dari rumah sewa nak pergi fakulti. 2 orang tu adalah Ana dan Dura-roomate, housemate, classmate..
Life is getting more challenging than before. Just go on....

Tuesday, November 2, 2010

Monday, November 1, 2010

5 bulan yan bersijil

nenek ifwat..thx ifwat
Penantian itu satu penyeksaan.

Ini bukan menanti sang kekasih .

Ini menunggu berita yang ditunggu.

Walaupun tiada yang mahu mendengar, tiada yang ingin memahami. Ingin jua dicoretkan disini.

Sepanjang 5 bulan ini, dan sehingga sejak akhir-akhir. Saya mula rasa tak tahan dengan orang bertanya tentang posting. Seperti yang silapnya saya .Saya seperti tak lulus yang exam. Sebab tu tak dapat posting.

Padahal semuanya dah ok , cume tunggu panggilan untuk penempatan.

Mungkin yang faham, faham lah.

Yang tak berapa nak faham. Tak tahu nak menerangkannya.
Tambahan lagi sekarang ini, bukan GST sahaja untuk dipostingkan.

Budak-budak dpli pun berlambak bakal dipostingkan. Selain itu, gst pulak bukan satu peringkat sahaja. Banyak peringkat lagi. Ada yang dah lulus, ada yang menunggu temuduga, ada yang menunggu keputusan temuduga.

Oleh kerana itu, saban hari, bila memikirkan pasal posting, bermacam-macam "mix feeling " datang.

Bukan nak meraih simpati. Cuma tolonglah faham.

Kerja nak posting. Bukan kerja budak pendidikan macam saya. Kami tak ada hak. Kami cuma ikut flow sahaja. Kami sendiri dah penat menunggu.

Saban hari, pergi laman web moe, check kat portal. Dengan hati yang sedih lagi pilu. Tiada sebarang berita.
.............................................................................................................................................................................
CERITA SEMALAM
   Contoh jahitan manik..ni bukan saya buat..:) cantek kan.?
                                          


     ni hasil jahitan manik saya..tudung adik.

                                                           


Semalam, saya pergi ambik sijil menjahit. Dengan ini saya diiktiraf telah mengikuti kelas jahitan utk tahun ini.

Dah 2 sijil saya dapat.

Satu sijil kursus jahitan manik dan satu lagi sijil JAHITAN.

Kedua-dua sijil itu adalah impian saya. Impian saya bukan nak memiliki sijil. Tapi impian saya untuk belajar kedua-dua jahitan itu.

Sekarang, saya dah boleh menjahit baju sendiri dan menjahit manik-manik2 pada tudung dan baju.

Tapi tak lah expert mana. Still begginner. Jadinya, janganlah suruh saya buat kebarung or kebaya. Saya tak belajar 2 jenis baju itu.

Saya yakin , saya tak akan buat baju tu pun. Jadinya, saya belajar jahitan pakaian yang saya suka sahaja.

Jahitan manik...I LOVE BEADS...much much..

Semalam, semasa saya menghadiri majlis penganugerahan sijil. Sebelum sessi penganurehan sijil, sempat lagi, cikgu-cikgu kemas, buat demostrasi masakan ikan siakap dan jahitan manik.

Saya yang seperti biasa, buat tak tahu jela. Bukan kenal pun dengan diorang.

Cuma manik-manik saya gaka tertarik.

Bukan tak minat yang masakan. Tapi ramai sangat orang. Takkan nak redah je mereka-mereka tu.

Tiba-tiba, cikgu yang ajar saya menjahit. Memanggil saya . Dan memberitahu kawan-kawannya yang saya pandai jahit manik.

Dalam hati

"Adush" baru je nak tengok dari jauh.

"Wan, mari sini ,,,,,,,,,,,"jerit cikgu saya kearah saya.

Pada mulanya, saya hanya memerhati dari jauh. tIba-tiba ramai plak datang ke meja kami.

Ramai plak yang bertanya-tanya tentang cara jahitan manik.

Takkan nak berdiam je. Saya pun bukak la mulut sikit. Dan bagilah tahu basic things nak jahit manik.

Leader yang ajar jahit manik tu kelakar orangnya. Hmm, dia pun still learning jugak. Low profile.

Dia plak nak belajar dengan saya. Aduish..

Saya cakap, saya baru jugak belajar. Bila saya tanya pasal jahitan manik crumble. Die gelak ..

Dia cakap, dia tak tahu. Saya baru je nak belajar dengan dia sebenarnya.

Saya cakap , saya tahu, tapi tak pernah cuba lagi. Saya beljar kat tenet je , jahitan crumble tu. InshaAllah, boleh buat.

Lastly, cikgu menjahit saya mintak tolong saya jahitkan manik kat tudung dia.

Dengan senang hati, saya jahitkan manik2 , untuk my sifu:)

Gambar ?..nanti saya upload..Simple je. yela. manik kat situ tak banyak. Saya guna apa yang ada.

Saya bersemangat kalau bercerita pasal manik!..i love beads..

Macam nak buka butik je ..heheh :)


mY DREAMS WILL COMES TRUE IF I LOVE TRYING AND LEARNING...




Monday, October 25, 2010

Mari menaip dengan suka hati

Hari terperasan banyak blog-blog yang dulunya memang feveret saya duk baca, dah banyak yang slow down slow down..dan terus macam tak update langsung. Rasanya banyak sebab atau faktor yang menyumbang pada faktor mereka tak update.

1. Dah berkerja

Bila dah berkerja, banyak komitmen lain yang merantai diri mereka untuk menaip menaip di blog masing-masing dengan perasaan yang tenang lagi bersemangaat.

Zaman belajar , banyak idea rasanya berbanding zaman bekerja. Mungkin, sebabnya bila masuk kelas, dan lecturer potpet...banyak gak contribute idea untuk menjana idea di blog. Lagi satu, bila berkelompok dengan kawan-kawan yang sama belajar. Yang otak kepala pun lebih kurang, banyak idea nak divbincangkan nak dikupas.

Tetapi kalau bekerja, kita akan bertemu dengan mcm2 manusia.. Yang mungkin contribute pada pening kepala daripada menjana idea..hehe...hMM..depend pada kerja la kut.

Sepatutnya, jumpa manusia yang pelbagai, boleh mejana lagi idea kan?....tetttttt

2. Facebook

Sejak zaman laman sosial FB ni berleluasa, dah ramai nenek2, atuk2 , mak2, ayah2 dan yang kecik2 tu, mengupdate tentang diri mereka di FB je. So, yang ada blog pun, ramai lebih suka update kat fb je la. Yela, lagi senang kut. Lagi banyak komen. Lagi banyak interaksi..Hmm gitu agaknya.

3. Dah bekerluarga

Semestinya masa bersama keluarga adalah lebih diidamkan berbanding didepan laptop. Membisu.

sO, masa bersama laptop dan menaip menaip ini dan kurang. Tapi yang berjaya memyimbangkannya..ANDA LAH juara kampung !..:))

Ok lah..Itu sahaja sebelum memasak..hari ini nak masak ape..tanye ketua CEO dapur dulu...:)

Friday, October 22, 2010

Sepanjang perjalanan naik bas.....

Lebih kurang waktu sebegini kul 230 petang , jumaat lepas, tibanya saya di kuantan Pahang.

Lama tak naik bas, rasa macam plek ada. Baru je 5 bulan x naik bas. Macam biasa, naik bas , tak tidur terus. Tengok pemandangan dari tingkap bas dulu.

Mula-mula fikir tak best je..sebab bas tu double seat. Masa naik tu, kosong lagi. Harap-harap yang naik tu perempuan la. Yela..kalau lelaki, banyak jenis sikit. Yang tak tahannya, bau rokok!.

Oh tak lih bla la kalau bau rokok.. Memang nak muntah terus ..Pernah je dulu, naik bas, dapat sebelah lelaki bau rokok. Sabar je..Nasib ade kain yang "wangi", boleh tutup mulut dan hidung sepanjang perjalanan tu. Moral value, kena bawak kain nak NAIK bas. Biasanya terus bawak kain batik..hehe..sesuai untuk tidur dan tutup badan bila kesejukan dalam bas. Dan efficient je la kalau nak buat mask kat muka :)

First time kut, menjejaki kuantan, Pahang. Sebelum ni hanya redah je. Tak turun dari kereta atau bas.

Hm..nak buat perbandingan sedikit.

Terengganu lagi CANTIK.

Sampai je kat stesen bas kuantan tu. Kawan saya jemput dan kami naik bas lagi. Best la..asyik naik bas je. hehe.Kiranya, dah selesai solat jamak qasar semua n sempat singgah g mydin jap pastu baru naik bas ke Felda..

Felda mana? Felda Chini..

Ni gak..kali pertama ke sane. Memang sebelum ni, tak pernah lalu pun ke sane.

Ok. agak jauh jugak la. Sepanjang jalan, kami potpet potpet .

Dalam bas tu, ramai betul bangla..oh...bau "bangla"...lama-lama ok..macam dan imun la plak. Tapi mulut saya tak lah jahat sangat nak maki hamun.

Tiba-tiba ada seorang mak cik ni cakap...

"Tak tahan la bau bangla ni.."

Dalam hati, ko cakap macam tu, macam bangla tu tak faham. Sabor je la. Kata naik bas. Public transport makcik!.

Pastu layan perasaan je dalam bas tu. Sempat gak tanya dalam hati..Ai, lame lagi ke?hehe..

Sebenarnya, best jugak la duk jalan-jalan naik public transport ni. Kita boleh dapat pengalaman macam-macam ada.

Satu lagi pasal konduktor bas. Bukan senang nak jadi konduktor bas kut. Kalau cerewet, tak tahu kawasan. tak pandai komunikasi..tak payahlah jadi konduktor bas. Nanti tesion je..

Tapi yang saya jumpe hari tu, konduktor bas yang boleh bagi 4 bintang.

Pakcik tu a.k.a konduktor bas tu..boleh faham bangla tu nak ape. Bukan die cakap bahasa bangla tuu. Tapi macam tanye soklan dan beri pilihan pada soalan tu..contohnya

"Nak pergi mana?...Chini ke?..A? B?..hheheh..

Macam gitu lah.. Bagus-bagus..one of the skills should teacher hav..nak encourage students jawab soalan. Bagilah sikit pilihan soalan. :)

Tak nak cakap pasal cikgu..closed!...

Ok lah..cukup lah sampai chini je cite, Nati sambung balik. Ni dah kire update yang berjaya..hehe.bukan senang nak update sekarang. oTak dah beku , ni KPM punyer pasal. Macam lambat je data-data nak memproses dalam otak ni. Dalam lame kebekuan kut..sabor je..

Monday, October 18, 2010

Sepanjang perjalanan

Baru je sampai dari perjalanan yang agak jauh dan banyak destinasi yang telah saya kunjungi.

Sunguh Allah tidak menjadikan sesuatu itu dengan sia-sia.

Perkara-perkara yang telah saya lalui sepanjang perjalanan itu telah membuka mata saya seluas-luasnya untuk berfikir.

Berfikir dan berfikir.

Saturday, October 9, 2010

Posting ?




Sampai detik sekarang. Panggilan penempatan untuk saya berkhidmat sebagai seorang guru belum lagi berkunjung tiba.

Minggu ini, sungguh tidak berkualiti rasanya hidup.

Salah satu sebabnya, fikiran saya terlalu fokus tentang bila dan bila keputusan penempatan itu nak keluar.

Sungguh misteri tempat posting saya.

Tak pernah saya rasa perasaan ingin tahu ini meluap-luap. Mungkin sebab terlalu lama menunggu.

Agak-agak saya dapat mana?..Pilihan pertama saya, of course la terengganu kan. Kedua selangor.

Agak2 dapat mana? Terengganu!..

Mungkin Pahang?

Atau Sabah?..Aish.Kalau mak baca blog ini, mesti mak dah marah . sebab dia cakap, cakap la mungkin mungkin tu..nanti dapat sabah sarawak, padam muka..

Doa saya tak ada nak negeri mana. Doa saya ringkas.

Saya mintak " Ya Allah berikanlah tempat posting terbaik untuk aku berkhidmat sebagai seorang guru "

Kerana Dia lebih tahu yang mana lebih baik.

Ke kita lebih bijak dari DIA?

Dia yang jadikan kita, mahu tidak mahu, yang mencipta lagi bijak dari hasil ciptaannya.

Jadi, dengan rendah hati, saya cuba lapangkan hati ini, untuk menerima segala kemungkinan.

Kemungkinan untuk jauh dari keluarga. Kemungkinan yang seribu kemungkinan itu.

Sekian....:)

Friday, October 8, 2010

Life


source : deviart

Life is not about having everything our own way whenever we want it-John Gray.

Hasil pembacaan hari ini. Adalah ayat diatas.

Sekian..wat summary?..nanti dulu..bagi saya hadam dulu..

Thursday, October 7, 2010

Mencairkan mentega

Macam mana nak mencairkan mentega ni?

Senang je, letak dalam periuk, pastu panaskan.

Kalau otak yang beku. Bagaimana nak bagi cair sikit?. Nak bagi bergerak sikit?

Salah satu sebab artikel yang bernama mencairkan mentega ini dikeluarkan adalah untuk mencari balik mood-mood menaip disini.

Rasanya, saban hari bila masuk blog. Asyik blank je..

Bila baca status-status orang kat facebook. Rasa macam ..hm..macam-macam. Ada yang boleh membangkitkan semangat, ada yang duk cerita macam-macam.

Kadang-kadang rasa gatal jugak tangan ni nak letak shout jugak. Tapi rasanya, kalau merepek tu rasanya, baik tak payah. Sekurang-kurangnya, shout yang boleh mengikat ukhwah , motivasi, bagi info dan sebagainya yang bermanfaat ok gak.

Nak hadam buku

Esok, bermulanya waktu saya balik ke gua saya.

Saya perlu fokus pada buku-buku yang saya pilih untuk hadam . Dah beli lama. Tapi biasanya baca helaiaan yang saya suka je. Suka hati kan?

Hm..dua-dua buku bahasa Inggeris. Memerlukan dictionary everytime kat tepi. Perlu fokus, perlu pertanda buku.

Kalau tak faham macam mane?..

Tu masalah gak tu. First buku tu, saya rasa tak susah sgt. Second buku tu bahaya sikit, sebab ada dalil-dalil lagi. Takut terpesong. Mungkin, kena berhati-hati sikit.


Perlu istiqamah!..

Ya perlu istiqamah. Dah lama sangat berfoya-foya ni. Tak boleh jadi ni. Dah abes puasa, dah abes raya. Rasanya baik saya fokus betul-betul pada pembacaan .

Sebenarnya banyak buku-buku untuk dihadam. Namun, banyaknya dalam soft copy. Dan, mata saya plak alergik, tengok lame-lama kat laptop. So, jalan penyelesaiannya. Abaikan dulu yang soft copy.

Bukan orang yang nak ambik phd mahupun master je, kena kurung diri baca jurnal2 ..hehe

Dengan ini, minggu depan, saya berjanji, untuk mengulas sedikit tentang buku yang saya baca. Saya ada sesuatu yang boleh saya kongsi dari buku yang saya baca. Kalau tak buat macam assignment macam ni. Takut hangat-hangat taik ayam plak.


Boleh ke ni?

InshaAllah, boleh-boleh.

Semoga Allah memberikan kekuatan....amin...


Chaiyok...niza!...

Tuesday, October 5, 2010

Sunday, September 26, 2010

Tangan ini Hati ini




-sila mintak kebenaran jika ingin mengambil gambar ini -

Ya Rabbi beri kami
Cahaya penerang digelapnya hati
Jauh sudah langkah kaki
Lewati jutaan detik tak kembali

Ilahi ampuni kami
Dosa-dosa mewarnai diri
Hati lupa kadang terlena
Mimpi dunia menggoda sang jiwa


Andai waktu memanggilku
Berharap tersenyum di akhir masaku
Maafkanlah ampuni diriku
Hati ‘kan memohon di kemahaan-Mu


Tangan ini hati ini
Hari-hari berlalu ‘kan jadi saksi-Mu
Dan tak bisa ku sembunyi
Suka duka nestapa tiada hati bisa berdusta



-sila minta kebenaran, jika mahu mengambil gambar ini -
......................................................................................................................................................................
Lagu di atas bertajuk : Andai Waktu Memanggil
Penyanyi : Opick Ft Fira FLO

Setiap bait-bait liriknya seperti panah-panah menusuk kalbu . Bukan sekadar mendengar , namun setiap panah-panah itu boleh membawa kita untuk bermuhasabah.

Mungkin sudah lama pohon-pohon kita layu. Tidak basah. Tanah pun sudah kera

..............................................................................................................................................................


macam pelik je artikel kali ini, dengan gambar yang letak link blog ini, siap saya bagi warning kat situ , kalau nak ambik minta izin tuan rumah dulu.

Kenapa saya bertindak demikian?

Terkesan dengan artikel ustaz Hasrizal, dimana gambar keluarganya, dengan senang hati ada pihak yang tidak bertanggungjawab ambik tanpa pengetahuannya . Siap buat banner!.

Walaupun, blog ini tak seberapa, adalah lebih baik saya cuba mengambil iktibar dari cerita itu,

Selama ini, kebanyakan gambar tersiar, ada yang pakai ceduk dalam tenet, ada gambar anak-anak saudara kawan saya. Bahaya jugak la, kalau gambar tu jadi banner ke..mati saya mak ayah dia saman saya..lepas ni..semua kena letak warning dan name kat gambar..dan kalau saya nak ambik gambar kat blog lain pun, the same things kena buat. Minta izin.

Mudah-mudahan hidup yang beretika dapat dipratikkan =)



Saturday, September 25, 2010

Menguji tahap kesabaran

Seminggu lebih ini, dengan kurangnya update di blog ini, adalah salah satu sebabnJustify Fullya kerana komputer rumah buat hal.

Etah virus mane yang hinggap, bile nak masuk je blog sendiri, terus dilink kan ke jentayu.com.

Ingat background blog ni bermasalah. Last-last, tukar la background blog. Dari cantik punya latar belakang ke sangat lesu dan jemu latar belakang blog ni. Inilah dinamakan perubahan dari zaman cantik ke zaman sungguh lesu dan lesi.

Tup tup..selepas adik saya yang sgt rajin scan selalu komputer yang berumur hampir 10 tahun kut ni, tiba-tiba...dah boleh masuk blog saya balik. Tak kira..nak tulis jugak kisah sedih ini..

Ok..sambung lagi..

Satu kisah lagi. Biasanya, online or update blog, guna laptop acer yang berumur 2 tahun pada 7 syawal 1431. Namun, laptop kesayangan telah dipinjam oleh akak ipar plak .,sebab kenapa dipinjam..tak perlu cerita kut.

Kedua-dua fenomena yang berlaku telah sedikit sebanyak bagi kesan. Kesan positif lagi banyak dari negatif . Positifnya...bila laptop tak ada..malas nak buka tenet. Kedua banyak masa membaca buku-buku atau ape sahaja yang boleh dibaca...Negatifnya..hmm..belum dikenalpasti...

Wah, macam dapat kuasa baru bila dah lame tak menaip sebegini rupa. Serius nak dikata, bila banyak pembacaan kita, idea mencurah-curah datangnya. Tapi jangan plak membandingkan artikel kali ini dengan tahap pembacaan saya. Hancur rasanya =)

Artikel ini, seperti berunsur melepaskan geram kerana sudah lama jari-jari ini tidak menari-nari di keypod hitam yang mengeluarkan bunyi yang sangat merdu.

Sebelum pergi pada penutup , nak sentuh sikit pasal kes Sosilawati. Sekadar pengkongsian sahaja.

Dua tiga malam yang lepas, mimpi Sosilawati. Duduk atas kerusi, tak bercakap , muke lesu dan pucat. Tapi dia senyum tak berkata..

Bila tersedar dan paginya bercerita kat mak. Mak tersenyum dan buat kelakar..dan satu perkataan biasa yang dia selalu cakap kalau mimpi orang sudah meninggal adalah

" Rohnya nak kita doakan dia la tu"

Fikir punya fikir, dia saudara seislam..memang patut kita berdoa agar rohnya aman dan ditempatkan ditempat orang-orang soleh..

Fikir punya fikir lagi. Mungkin mimpi ini terjadi kerana setiap hari baca paper pasal Sosilawati. Tengok berita Sosilawati. Kat dapur , tengah-tengah masak, boleh jugak bercerita dengan mak pasal Sosilawati. Jumpa kawan raya , sosilawati...Setiap masa...Sosilawati Lawiya.




Tuesday, September 21, 2010

Selamat Hari Ulangtahun kelahiran

18 September 2010

Ulangtahun Hari Kelahiran ke 23..

Monday, September 13, 2010

Salam Aidilfitri



Selamat AidilFitri kepada semua pembaca-pembaca blog..

Tuesday, September 7, 2010

Sejuk yang mendamaikan


Dah lama tak rasa sejuk macam ini di musim panas ini. Kira sekarang musim panas la. Tiba-tiba, sehari dua ni hujan renyai-renyai, lepas tu hujan lebat , lepas tu hujan renyai2 balik. Rahmat ramadhan di 10 hari terakhir.

Sehari dua ni, asyik terdengar pasal malam lailatul qadar. Baik di surau, mahupun di TV, mahupun di facebook dan dimana-mana sahaja.

Kita tak perlu meneka malam lailatul qadar arau mencarinya. Tapi sebaliknya, kita beramal sungguh-sungguh di 10 malam terakhir.

Berbalik dengan cuaca yang mendung dan redup ini. Yang semestinya adalah salah satu kehebatan ciptaanNya. Dia mampu menjadikan panas menjadi sejuk.

Dia mampu menjadikan apa sahaja dikehendakiNya.

SesungguhNYA BERUNTUNGLAH orang-orang yang menggunakan akal apabila melihat segala ciptaanNya.

Biasanya bila pergi dan balik ke surau, benda wajib yang selalu saya buat adalah PANDANG KE ATAS...melihat awan.

Awan-awan cukup menghiburkan saya.

Bila saya melihat awan. Saya rasa sesuatu sedang berbisik pada diri saya.

Jika saya sedih, awan seperti berkata jangan bersedih. Aku di atas , selalu melihat kamu..selalu menemani kamu...

Jika saya gembira, awan seperi berkata syukurilah nikmat kegembiraan itu ...

Aktiviti memandang ke langit melihat awan mengingatkan saya semasa di kolej matrikulasi dahulu.

Setiap kali pulang ke masjid, saya selalu seperti menceritakan kehidupan pada awan.

"Tak sabar rasanya nak balik kampung"...ini salah satu ayat yang selalu saya luahkan dalam hati sambil mendongak ke langit...

Sunday, August 29, 2010

.......

there are many words to present ..to say...to talk..

my languange is always "good"..=o


again and again, i keep reading "a blog"..who is belong by a man . dia baru je kawen..

and that man , is my friend's husband. ...they appreciated their difference and making their difference as something to enjoy it.


husband= a leader...if the leader is good and the most important thing good in islamic knowledge...

sambung sendiri..mood kena jahit baju =(

Wednesday, August 25, 2010

Biskut Quaker Oat Cornflakes (Biskut Corn Oat)



senget ea?..hehe..sengetkan kepale anda utk melihat gambar ini

Hmm..Ada bau biskut raya tak pagi2 ni?.. He2..

Setelah sekian lama, adik-adik duk mintak buat biskut rayer corn oat. Lastly buat jugak hari ini.

Gambar-gambar , akan diupload nanti..

Ok ni bahan-bahannya. Sangat ringkas, dan senang utk di buat.

Banhan-bahan A

70 g gula halus
90 g mentega

Bahan-bahan B
120 g quaker oat
4 sudu besar golden syrup
150 g cornflakes

Cara-cara menbuatnya:

Bismillah...
1. Kacaukan mentege (planta) dan gula halus (ambik gula mesin biar jadi halus) sehingga sebati dan letakkan golden syrup didalamnya . Kacaukan. Golden syrup tu, nak ganti dengan madu pun ok .

2. Kemudia, letakkan quaker oat dan cornflakes dalam satu bekas. Campurkannya dan ramas kedua-duanya sehingga hancur.

3. Kemudian, campurkan bahan A dan bahan B sehingga sebati.

4. Letakkan bahan itu dalam acuannya. Nanti saya tunjuk acuan yang saya guna kat gambar2..tunggu saya upload gambar2nyer dulu.

5. Bakarkannya..jangan sampai hangus..huhu.

6. Sedia utk dihidang...



yummmy....


Ini dia biskut Corn Oat saya...




Ini acuannya..boleh didapati di Sabasun, kuala terengganu..kat lain ade jugak..kalau nak letak kat acuan lain , boleh je kut..ikut suke hati la..asalkan biskut tu menjadi ..


Setelah sekian lame cari resipi ni, baru jupe semalam..terselit kat buku2 adik. comey plak tulisan kanak-kanak tu menulis..

Ok...selamat mencuba...

p/s: dah tinggal beberapa biji lagi biskut dari 70 bijik lebih kesemuanya...Lepas buka pose semalam, biskut ni jadi makanan pembasuh mulut plak..balik terawikh, ada plak org curik2 ambik..Tak pela..kakak tak kisah..nanti kakak buat lagi ye..=P

Edelina sempat lagi makan 2 bijik biskut sebelum ke sekolah tadi..hehe....breakfeast katenyer..

Monday, August 23, 2010

La Tahzan -ramadhan 1431





Jangan berdukacita, kerana kesedihan hanya akan membuat air yang segar terasa pahit dan sekuntum bunga mawar yang cantik nampak seperti sebongkok labu, taman yang rimbun nampak seperti padang pasir yang gersang dan hidup dunia menjadi penjara yang sesak.

Jangan berdukacita sebab anda masih mempunyai dua mata, dua telinga, dua bibir, dua tangan dan dua kaki, lidah dan hati.

ANDA masih mempunyai kedamaian , keamanan dan kesihatan.

Saturday, August 21, 2010

Muhasabah ramadhan 1


Esok 12 Ramadhan...

Kenapa etah, nak menulis blog , ayat2 yang berat je kena fikir, sedangkan prinsip saya dulu tak macam gini.

Dulu rasanya, setiap kali nak menulis, saya pasang niat nak tulis dengan cara sendiri, dapat memanfaatkan orang lain dan yang paling penting dapat memanfaatkan diri sendiri bila baca. Macam satu peringatan atau satu motivasi utk sendiri.

MUHASABAH RAMADHAN

Malam ini sudah masuk malam ke 12 ramadhan utk kita semua , setelah Allah memberi peluang untuk kita di bulan yang penuh barakah ini. Dimanakah tahap ibadat dan puasa kita di setakat ini.

Bagaimana dengan sahur kita?. Adakah sahur kita sebelum tidur?..

mAKAN sebelum tidur tu, dipanggil sahur ke?..Tu bukan sahur namanya.. Tu namanya ISI PERUT namanya...Ubat utk gemuk...makanlah sebelum tidur.

Adakah subuh masih di tahap gajah harimau ?..Atau menunaikan solat subuh seperti menunaikan solat adat sahaje?.. Tanpa menegetahui kenapa aku sembahyang..

"Sembahyang je lah..Asal sembahyang sudah.. Nanti-nantilah aku faham maksud dalam solat..."

Bagaiman pula solat-solat mu yang lain..? Adakah masih seperti dulu?..

Seperti dulu..solat lewat waktu..masih terapung sampai NEGARA JEPUNG?..
Atau solat yang laju macam kilat ..?

Selepas solat macamane?.. Oh lupa kamu sangat sibuk mengalahkan Rasulullah S.A.W, tak ada masa nak duduk sekejap atas sejadah....

Bulan ramadhan= solat terawikh..

"Bab terawikh ko jangan main2 , aku tak tinggal taw.."

Kalau solat terawikh kamu tak pernah tinggal. Adakah semasa solat terawikh kamu , kamu betul-betul dalam solat?,..Atau kamu yang tak tahu sepatah habuk bacaan-bacaan tu menunaikan terawikh sehingga sampai ke MARIKH?...


Selamat bermuhasabah diri.....

Hanya diri dapat mengubah diri sendiri untuk kearah yang lebih BAIK. Jadikan ramdhan sebagai titik perubahan ..dan meneruskannya dalam seharian kehidupan...


Tuesday, August 17, 2010

Bila hati berbicara

"Apa yang aku buat selama hampir 3 bulan di rumah" tiba-tiba hati berbicara.

"Adakah apa yang dirancang sebelum habis belajar lagi sudah terlaksana"

Masa belajar hari tu, tak sabar nak habis belajar ,masa tu macam-macam plan nak buat.

1. Nak beli buku, nak baca buku. Nak baca balik buku-buku yang telah dibaca..
2. Nak belajar menjahit.
3. Nak Cuci gambar2 yang ambik masa kat UiTM..
4. Nak belajar memasak..hehe..
5. Nak cari kawan-kawan lama..nak tanya khabar..
6. Nak tanam pokok..
7. Nak mengaji..banyak2...
8.Banyak lagi...rahsia...secret recipe!


Hmmm..ada yang dah terlaksana dan ada lagi belum terlaksana.

Bab baca buku pun satu. Saya rasa , kehebatan membaca buku saya semakin berkurang. Patutlah nak tulis dalam blog terasa sangat tumpul dan idea bernas tak datang.

Biasanya kalau membaca buku, saya suka kaitan dengan diri. Maksudnya, muhasabah balik apa yang kita buat. Buku yang maksudkan disini, buku-buku ilmiah. Saya tak beli novel. PERNAH beli sekali. Selepas SPM...tp sekarang, saya tidak gemar membaca novel lagi. Mungkin saya rasa bila kita baca novel, khayalan saya etah kemana. Satu lagi panjang berjela. Nak jugak baca balik novel. Nak cari novel English, so secara tak langsung boleh tingkatkan penguasaan Bahasa Inggeris saya.

Bab menjahit. Alhamdulillah, saya berjaya belajar. Cuma dua hari ni saya g belajar. Jahit kat rumah je. Hm...kononnya lebih tenang menjahit di rumah. Tapi ada sesuatu yang menggangu...secret recipe!..

Sungguh tak lih nak muntahkan idea-idea yang datang semalam ke sini.

Setiap kali nak menaip nak menyusun ayat-ayat disini. Satu perkara itu menganggu.

La Tahzan...

Tapi bila tak menaip disini. Rasa tak puas.

Sejak dua menjak ada je post yang sekerat-sekerat macam ni.

Maafkan wahai pembaca. Saya pun tak gemar dengan aktiviti menulis post yang seperti ini. Tidak berkualiti. LAGI susah difahami.

Maafkan wahai blogku. Aku tak betah menulis seperti dulu. Menulis bukan sekadar menulis. Berkongsi bukan sekadar berkongsi..

..........................................................................................................................................................................

Saturday, August 14, 2010

Mendengar tazkirah tu ibadat jugak ke?

Alhamdulillah lama benar tak dapat berpuasa satu bulan di rumah. Tahun ini, Allah bagi keizinan utk saya berpuasa di rumah.

Sangat gembira.

Ada yang kata bulan puasa tak perlu buat kerja2 berat. Cukuplah sekadar biasa-biasa je , kerana badan kita letih, pastu malam kena tarawikh plak pastu kena bangun sahur lagi.

Betul ke macam tu ?...

Pada pagi ramadhan pertama ..

"Semalam terawikh kat masjid saya habis pukul 920.." kata seorang perempuan yang saya kenali.

"Oo, kat surau kat rumah, habis pukul 11,sebab ada tazkirah tambah2 ada muqadimah sikit sempena tazkirah antara terawikh," kata saya ..

"Tazkirah apenyer bulan2 puasa ni..orang letih tak larat. lepas bulan puase , sambung lah balik..kesian kat orang..." jawab perempuan tadi...

Terkesima saya...

Adakah saya salah dengar?..Atau saya yang jahil?????

Bukankah mendengar tazkirah juga adalah ibadat?...

Kenapa disempitkan ibadat hanya pada puasa dan solat?...Atau dia berkata-kata sedemikian rupa kerana SESUATU?....

Bukankah peperangan Badar dan pembukaan kota Makkah berlaku di bulan ramadhan?

Saya teringat kata-kata seorang ustaz di racncangan tanyalah ustaz,TV9..

Ada penonton bertanya , yang mana lebih afdal bersolat untuk bersolat tarawikh..?

Ustaz tu cakap

"Adalah lebih afdal berjemaah, tapi kne ingat dia adalah ibadat sunat..bukan wajib..tapi sangat digalakkan buat di bulan ramadhan. Kerana ramadhan hanya datang sekali je setahun. Satu lagi carilah tempat yang boleh menambahkan kekusyhukkan.."

Dia menambah lagi
"Adalah baik jika dalam kita bersolat terawikh ada tazkirah diantara solat tarawikh. "

Dia menambah lagi
" Jika banyak itu tak berkualiti buat apa, baik sedikit tapi berkualiti..sama jualah semasa solat terawikh. Waalaupun hanya 8 rkaat , tapi, ianya lebih khusyuk dan mengerjakan solat dalam tenteram , tak pula..terkerja-kerja..."

Hmm...fikir-fikirlah..


mood: mengantuk :(

Tuesday, August 3, 2010

Sungguh Tak ada Mood

Esok hari rabu. Lusa hari khamis.

Sungguh tak ada mood utk pergi mengambil ujian Insak.

Nak membelek2 fail nak photostat sijil2 dan kena pergi buat pengesahan.

Kenapa sungguh tak ada mood.

Tambah lagi bila dalam keadaan hot and spicy.

Tak boleh macam ni. Yang hot and spicy kena turunkan jadi cool and steady..

Tolong tolong...

Hmm..(mencari kebahgian)

Minggu depan dah bermula satu ramadhan..dah lame tak puase satu bulan kat umah..dah lame..sejak masuk matrikulasi hari tu.

Kalau kat matrikulasi...pengalaman indah bersama didi dan aniza ..g bazar kmj beli sata..rasa sata die berbeza dgn sata terengganu.. name sata tu kami panggul sata Mr. zack. Sebab yang jual tu HEP kitorang yang kami panggil Mr. Zack. Sedap yummy. Walaupun sata terengganu, mak kate lagi sedap. Tapi bagi saya...sata Mr Zack lagi sedap...sata Mr zack dihati...

Kalau kat universiti..mcm2...tak tulis disini....dan ade jugak berbuke puase seorang diri.. THE SWEETNESS MEMORY APEER...Berbuka seorang diri..sambil tersenyum melihat makanan berbuka.....mase kat kolej mawar lagi best...tak ade tv xde sape2...berbuke dalam bilik sorang2...cpt2 abeskan makanan berbuke..dan pergi solat..x nak sedih sgt..


Kalau kat umah..mase kecik2..ade turn kena kemas lepas berbuka....hehe..mase kecik2 la...pastu berebut toilet lepas berbuka...=)

ok dah dah..=)

Friday, July 30, 2010

Bila pening

"Pening"..

"Nah minyak kapak, sapu laa"


"Pening lagi..., kenapa semua ini berlaku pada aku....kenapa...!!!!!!!!!!??????????"
Naim menjerit sekuat hati.

Dia berkira-kira tentang kehidupan yang telah dilaluinya. Banyak yang sedih dari gembira.

Dia mula merasakan tak senang duduk. Gelisah. Ke hulur ke hilir.

Kenapa orang disekelilingku masih tak meghargai diriku...

"Aku jahat sangat ke?........"



to be continued...kalau tak samabung2..sila sambung sendiri...........hehe

Thursday, July 29, 2010

Menipu diri sendiri

Align Center
Sebelum memulakan artikel kali , saya ingin berkongsi dengan pembaca tentang kehidupan saya serba sedikit. Sejak bercuti panjang ni. Selain belajar menjahit baju pakaian wanita. Saya juga belajar menjahit manik, pada setiap hari sabtu. Sabtu ni, adalah sabtu terakhir kelas itu diadakan,..=(

The bling-bling..saya suka manik dan labuci. Ada sape-sape nak hadiahkan saya manik-manik dan labuci2.....Sejak bercuti panjang ni. Saya suka benda pelik-pelik.Pelik tapi benar. Kadang-kadang, ada jugak fikir pasal HANTU!..ni semua sebab munasabab yang telah berlaku pada saya dan adik-adik baru-baru....

Ok..

...........................................................................

Menipu diri sendiri.

Kalau dulu kat sekolah cikgu ajar menipu diri sendiri maksudnya berbohong atau jadi penipu diri sendirila kan?

Kali ni saya nak cerita berkaitan itu jugak. Kadang-kadang kita tak perasan kita banyak jadi penipu besar utk diri sendiri.

Kita berjanji nak buat tu nak buat ni. Tapi kita tak buat pun akhirnya .

"Esok, aku nak bangun awal-awal, nak solat subuh nak baca quran, nak kemas rumah , ....."
kata si minah dalam hati..

Esoknya...si minah tidur zzzzzz...subuh pun tah ke mana..quran pun tah kemana..

Kisah si minah tu adalah salah satunya.
Banyak lagi kisah lain.

Kenapa boleh jadi macam tu.. Kenapa malas sangat dan menipu diri sendiri?.. Pastu kita pandai2 buat jawapan dari sifat kemalasan kita ?..

Bagaimana nak kurang sikitla dari menipu diri sendiri tu?..Slow-slow ok!..

Kita lemah...Mana mungkin kita nak berubah secara mendadak. Kalau mampu pun, kita cepat jadi KO nanti. Jadi, nak kita lebih kosisten dengan niat baik kita. Baik kita mula perlahan-lahan menjalankan niat-niat positif kita..


Kita tak boleh nak ubah apa-apa melainkan kita sendiri bergerak dan bertidak!.

Bagaimana air boleh masuk dalam mulut.. Kalau tak tangan kita sendiri tak ambik gelas dalam isi air dan seterusnya menghalakan ke mulut.

Tadi saya sempat membaca status fb ust kegemaran saya iaitu UST Zaharuddin.

Katanya yang lebih kurang seperti ini. Jadilah motivasi diri kita dengan berpangkalkan Allah S.W.T. kerana dengan berpangkalkan benda lain ianya tiada kekal..

Hanya Dia yang KEKAL selamanya.

Ok..selamat beramal =)


p/s: doakan saya yang bakal pergi menjawab soalan insak pada 5 ogos 2010 nanti , ini semua bagi memenuhi 'tuntutan" kpm sebelum guru-guru di hantar posting..

Tuesday, July 20, 2010

Saya sensitif !

Saya rasa ini adalah sajak yang dinukilkan oleh dr maza ini tepat untuk suasana di Malaysia sekarang. Dimana harga Barang Naik ...

Salah satu yang terlintas difikirana saya adalah dimana ini semua salah satu dari bala' yang ALLAH turunkan kepada kita kesan dari perbuatan kita jua.

Fikir-fikirkanlah........
................................................................................................................................
MANA PERGI SUBSIDI


kalian
rampas subsidi kami, entah ke mana dibawa lari
kalian beritahu, wang mesti dicatu, kita menuju maju..
kalian kata: jika tidak, semua menderita, habis harta negara..
kalian berbahasa: bukan barang naik harga, cuma subsidi turun sahaja..

kami orang desa, mungkin tidak pandai kira berjuta-juta..
kami orang kecil kota, mungkin tiada sedemikian harta..
jika kalian tipu sebegitu, biasanya kami diam selalu..
tapi dapatkah kami dibohongi, tentang suapan saban hari?

apalah yang dapat diberitahu anak ke sekolah..?
papa semakin parah..? wang semakin lelah..?
jika semalam berlauk, hari cuma berkuah..
kerana kerajaan kita sedang susah..?
maka subsidi kita terpaksa diserah..
jika semalam kau makan sepinggan, hari ini saparuh
kerana barang makin angkuh, wang papa makin rapuh..
apa yang dapat dibisik pada anak berkopiah ke madrasah..?
makananmu sayang, sebahagiannya sudah hilang..
jika mereka bertanya siapa yang bawa lari
kepada siapa patut kami tuding jari?
janganlah nanti mereka membenci pertiwi..
akibat pencuri harta bumi rakyat marhaen ini..
atau kami jadi insan curang..
kami beritahu; cuma subsidi sahaja yang kurang?
tiada apa yang hilang, nanti akan datang wang melayang..

dengar sini wahai yang tidak memijak bumi!
pernahkah kalian mengintipi kehidupan kami..
pernahkah kalian ngerti makna derita dan susah hati..
kami yang semput bagai melukut di kota kedekut
kami yang bekerja hingga senja di desa yang makin terseksa
bertarung nyawa dan masa, menghitung setiap belanja

pernahkah kau merasa?
rumah bocor yang lanjut usia..
baju dan kasut anak yang koyak
tinggal dalam rumah yang berasak-asak
siang kami sebak, malam kami sesak..

sedangkan kalian manusia angkasa..
istana permata dibina, kereta berjuta dirasa..
elaun di serata, dari isteri sehingga seluruh keluarga..
hidangan istimewa, konon meraya kemakmuran negara..

tapi kami masih di sini..di teratak ini..
dengan lauk semalam..
dengan hidangan yang tidak bertalam..
dengan rumah yang suram..
dengan wang yang hampir padam..

tiada istana lawa..tiada kereta berharga..
tiada layanan diraja..tiada baju bergaya
tiada kediaman menteri..tiada hidangan v.i.p..
tiada persen di sana-sini..tiada bahagian anak dan bini..

tiba-tiba kalian kata: kamilah beban negara..
aduhai celaka bahasa yang kalian guna..
kalian yang belasah, kami yang bersalah..
kalian buat untung, hutang kami tanggung..
kalian mewah melimpah, kami susah parah
kalian hilangkan wang, poket kami yang terbang..
kalian bina istana, rumah kami jadi mangsa..
kalian makan isi, kami dijadikan abdi..

lantas, kalian rampas lagi subsidi..
ke mana wang itu pergi nanti?
jika kalian berhati suci, wajib mengganti buat kami..
jika tidak pun buat gula konon merbahaya
mengapa tidak beras diturun harga?
jika tidak untuk minyak kereta..
mengapa tambang tidak potong sahaja..
tapi entah berapa kali janji..
konon: nanti kami ganti, kami ganti, kami ganti..
hari demi hari, ceritanya pun tidak berbunyi lagi..
kami terus termanggu di sini..
kalian juga yang nikmati..
kami hanya menggigit jari..

kembalikanlah kepada kami harta negara..
jangan hanya kalian sahaja yang merasa..

dr maza
July 2010

Tuesday, July 13, 2010

Ketika cinta bertasbih

Ketika hati ini lemah dan lemah di perjalanan ini.

Seringkali hati ini jua yang seperti berkata-kata kepada anggota-anggota lain supaya kuat.

"Bukan mudah untuk ke syurgaNya..." gertak Hati pada darah-darah yang mengalir.

Darah-darah tadi yang bergerak perlahan kini laju dipam-pam ke seluruh anggota-anggota badan lain.

Tangan mencapai quran yang kadang-kadang kesepian.

Mata mula melihat satu persatu huruf dan mulut mulut menjalankankan tugasnya.

Hasilnya , suara membaca kalimah-kalimahnya dilafazkan.

Ada perasaan yang mengganggu. Tapi HATInya kuat mengatakan

"Apa-apa pekerjaaan, kena paksa diri..kalau ikut selera, samalah kita dengan manusia-manusia yang bertuhankan NAFSU.

................................................................................................................................................................

Ketika manik-manik putih bercucuran dipipi..menahan rasa sedih kerana tak dapat ke majlis ilmu yang dirindui.

Hati itu jualah yang memujuk..

"Sapulah airmata mu, sesungguhnya orang yang merindui majlis-majlis ilmu serta rumah-rumah Allah, akan di berikan ganjaran diakhirat kelak".

Ketika dirinya dipilih Allah menjadi tetamu ke rumah nya..

Hati jualah tidak berhenti2 bersyukur..

"Alhamdulillah..tenangnya aku..'

Kaki-kaki jua menjadi saksi ..Ya menjadi saksi..

Menjadi saksi ketika berpijak-pijak di bumi ini ke majlis-majlis ilmu..

Tangan yang betah menulis. Agar satu hari nanti, apa yang ditulis ini menjadi peringatan untuk dirinya..

................................................................................................................................................................

Namun, kadang-kadang hati betul-betul terluka..sedih tak terperi...

Di waktu itu, hati jua kena bangkit segera. Agar tompak-tompak hitam tidak dipenuhi...

Friday, July 9, 2010

Kami merempit kerana bosan

Semalam saya berpeluang menonton rancangan 999 bersama keluarga di rumah.

Tak sabar-sabar nak tunggu segmen aksi-aksi merempit di Kuala Terengganu.

Mata saya membulat melihat aksi-aksi mereka di jalan raya.

Macam-macam aksi.

Memang kreatif dan berani si mat-mat rempit dijalanraya.

"Tak jatuh ke tertonggeng macam gitu?" tanya saya kat abang saya.

Abang saya menjawab
"Kadang-kadang jatuh jugak.nasib la..Semua tu bergantung pada "pro" ke tak..Kalau nasib tak baik..masuk kubur awal la"

Perempit-perempit ini biasanya merempit pada malam jumaat dan sabtu. Ini kerana pada hari Jumaat , terengganu cuti. Mereka menunggang motosikal secara bahaya dan mengganu ketenteraman awam. Saya rasa kamu tahu macam mana bunyi yang tak enak dan keadaan mereka menunggang kan?..

Jalan-jalan yang biasanya mereka merempit biasanya di jalan durian burung dan jalan sepanjang stadium gong badak.

Melihat aksi-aksi mereka, membuatkan kami mengucap panjang.

Tak lama selepas itu, wartawan ada menemubual perempit2 dan bengkel yang selalunya si merempit pergi renovate motorsikal mereka nak bagi lagi "power".

Saya mengetahui lokasi bengkel yang jelas dipaparkan. Bengkel itu tak jauh dari rumah saya.

Semasa sesi temebual itu...
(lebih kurang apa yang ditemubualkan)

Wartawan dan tuan punya bengkel.

"Kenapa ramai sangat suka merempit secara bahaya ini?"

" Kat sini mana ada pawagan-pawagan..tak ada hiburan sini. Sebab tu mereka merempit. Bosan tak ada apa2 kat sini. kalau ada pawagan-pawagan boleh jugak berhibur kat situ."

Terkejut saya, mendengar statement ni.

Saya dan abang saya saling berpandangan. Terkejut dan akhirnya tergelak.

Boleh plak sebab tak ada pawagan jadi alasan nak pergi merempit.

Tiba-tiba teringat lirik lagu ..

"Berhibur tiada salahnya
Kerna hiburan itu indah
Hanya pabila salah memilihnya
Membuat kita jadi bersalah"

Kalau berhibur dan akhirnya kesan berhibur itu memberi kesan buruk atau tidak memberi manfaat kepada kita, adakah itu dikatakan hiburan yang "terbaik" itu kita?


Pawagan ?..kenapa kalau ada pawagan tak merempit la.?..Statement kelakar la bos bengkel ni...

Bgai saya, negeri2 yang tidak ada pawagan ni , mereka ni sudah dapat mengelak banyak benda yang boleh membawa kesan tidak baik pada mereka.

Satu, buang masa. Kedua, buang duit. Ketiga , dapat elak dari maksiat2 yang lain. Contonhya, bawak bf or gf ke pawagan dengan memboceng motosikal or ape jenis kenderaan( berdua-duaan)

Kalau macam tu..apa hiburan yang baiknya?

Sebelum tu, nak tanya , kenapa nak berhibur?

" Nak mngisi masa lapang" jawab seoarang mat rempit yang sudah terlantar di hospital.

" Hmmm, yela, hujung-hujung minggu nak rehat-rehatkan otak..tak nak fikir pasal kerja. Stress la fikir pasal kerja je..." jawab mat rempiut yang "pro" dan masih panjang umur.

Yang pasti kita, berhibur untuk tenangkan fikiran kita.

Yang pasti jua, kita berhibur untuk melepaskan lelah yang sudah kita hadapi dan mencari kedamaian agar sekembali kita pada kerja kita, kita semakin lebih bersemangat untuk melakukannya lagi.

Kalau macam tu..bagaimana nak menmghasilkan ketenangan dan kedamaian itu ?

Jawabnya...

Sebenarnya...

Ianya dekat dengan kamu..kembali padaNya..

Mungkin kita terlalu pandai dan bijak menghitung hiburan-hiburan dunia untuk menciptakan kedamaian yang kita idamkan. Sehinggakan kita lupa, hiburan yang Allah jadikan utk kita abaikan dan memandang sebelah mata.


Untuk berhibur tiada salahnya...yang terbaik..pilihlah hiburan yang membawa kita ingat padaNya..







Thursday, July 1, 2010

Kerana CINTA

Bila seseorang cinta pada sesuatu, sudah pasti lautan luas sanggup direnangi.

Begitu jualah cinta manusia pada sesuatu..pada sesama manusia atau sebagainya.

Ada yang tengah dalam dilamun cinta sanggup menipu kedua-dua orang tua, semata-mata mahu berjumpa kekasih hati yang berada jauh dengannya.

Tapi ada jua yang cintakan ilmu, sanggup buat apa saje untuk mencari ilmu dan keredhaanNya..
Cinta ILMU, cinta yang hebat.


Saya begitu kagum dengan makcik-makcik yang sekarang menjadi teman saya setiap malam dan pagi jumaat..

Rajin mencari ilmu.

Tidak pernah mengeluh.

Tidak menjadikan tanggunjawab yang mereka ada di rumah sebagai halangan untuk ke surau atau majlis ilmu.

Pandai menguruskan masa. Lagi hebat dari seoarang pakar yang arif dalam memberi syarahan pengurusan masa, namun dia sendiri kelemasan dek kurang pengurusan masa yang efektif.


Saya ditemukan dengan mak cik-mak cik yang HEBAT. Walaupun mereka suri-rumah sepenuh masa. Tapi kata-kata mereka bernas dan begitu menyentuh hati saya.

Kenapa saya tak serajin mereka menuntut ilmu. Sedangkan saya tidaklah sesibuk atau seletih mereka menguruskan kehidupan seharian.

"Esok pagi-pagi buka la tv, ada ceramah kat tv" pesan mak cik yang saya kagumi.

Saya mengiyakan sambil menganggukkan kepala.

"Hm..mak cik ni, kalau tak paksa diri nak baca quran lepas subuh, mesti tak ada masa dah nak mengaji. Banyak sangat kerja kat rumah," luah makcik itu.

Saya bersetuju dengan apa yang mak cik itu kata. Dalam proses mentarbiyahkan diri kita, kita perlu ada sikap memaksa diri dalam perbuatan yang baik itu pada peringkata awal. Contohnya, seperti apa yang mak cik tu lakukan. PAKSA DIRI untuk mengaji.

Saya yakin dia sekarang sudah menjadi rutin membaca quran selepas subuh.

Teringat kata-kata Pakcik semasa usrah,

"Kalau tak boleh menangis semasa berdoa...Kamu kena paksa diri kamu menangis. Lama-kelamaan, akan hadir satu naluri yang begitu halus yang menyebabkan kamu menangis keranaNya...."

Saturday, June 26, 2010

Sebulan lebih sudah


Sebelum akad nikah di masjid wilayah...berkopiah..abg no-2, baju putih -pengantin =)


Memandangkan saya tak selalu update tentang aktiviti harian saya disini. Selalunya saya update secara overall dan kadang-kadang langsung tidak mengupdate tentang apa yang saya buat sekarang dLL..

Ok...6 June 2010...selamat sudah abang terakhir saya diijabkabulkan. Dia anak yang ke-3 dari 8 org adik beradik. Sekarang tinggal lagi 5 orang puteri. Semua putera2 sudah selamat berumahtangga,,Didoakan agar bahagia melayari bahtera didunia sehingga ke syurga.

Pesan ustaz Saifuddin semalam.
"lepas kahwin, jangan plak tak pergi surau langsung"...

Allah sudah menganugerahkan apa yang kita mahu dalam hidup. Kemudian, kita kembali bersyukur dengan anugerah itu dan meneruskan pencarian ilmu utk dekatkan diri kita padaNya.

Mungkin selepas berkahwin, banyak kekangan demi kekangan yang akan dialami..

Nak honeymoon la, nak pergi beli barang la..nak pergi umah saudara mara la...

Namun, kita sebagai manusia bisa mengatur masa dengan bijak. Carilah masa utk pasangan, masa utk beramah mesra dengan keluarga baru, dan jangan lupa utk mencari ilmuNya.

Lumrah utk semua manusia, bila sudah "double" , banyak benda yang perlu kita fikirkan..

Kata ustaz pahrol, kita sekarang sama belajar dan memperbaiki diri. Yang menulis pun masih jua mengingatkan dirinya sendiri.

12 June 2010..kenduri majlis perkahwinan abang saya diadakan. selamat ..alhamdulillah..

Diantara waktu-waktu itu, saya diserang demam. Mula-mula sakit tekak biasa. Namun ianya berubah semakin parah.

Doktor kata "perubahan cuaca"..

Mungkin jugak..Balik je dari KL (rumah pengantin perempuan)..saya mula sakit tekak.

Mase kenduri, saya layu semacam. Memang tak larat. Berbijik2 ubat terpakse ditelan utk gah membuat keje.

Ok..

p/s:Gunakan setiap detik yang kamu ada dengan berbuat benda berfaedah...

Bermukabuku ada masa, tapi nak menulis atau membaca benda2 yang meningkatkan ilmu langsung tidak ada....REMINDER!..